tirsdag 1. mars 2011

Follo Museum/Holstad almueskole


preget av den tidlige sveitserstilens formspråk.  

FLYTTET OG GJENÅPNET PÅ FOLLO MUSEUM 1983

Jentene og jeg har hatt en vidunderlig dag på Follo museum i vinterkulda. Bildene her er av Holstad almueskole som var i drift frem til 1904.

Her var det skolestue og lærerleilighet. Marit Jahr Evensen forteller i en artikkel i "Follominne 1984", at skolestua har et midtkammerplan, hvor storstua er byttet ut med skolestue. Den har ekstra stor takhøyde og mange vinduer, mens den andre siden er et husvære med to stuer og kjøkken med grue og bakerovn.


I dag er møbeltapetsereren installert i den "nye" skolebygningen som i dag på folkemunne heter gamle Holstad skole.  Det er en murbygning i 2 etasjer. Her var det skole fra januar 1904 til juni 1991.  Her trives vi utrolig godt.  Det er en deilig atmosfære i huset, vi kan formelig kjenne at det har vært mye glade barn i dette huset opp gjennom årene. Bilder og egne artikler om dette huset vil komme.


Jeg er nå i gang med å lete opp litt av historien rundt disse to bygningene.  Mye finnes dokumentert, men det er noe spredt rundt i bygda.  Jeg gleder meg enormt til et møte med Follo museum førstkommende torsdag.  Da skal jeg prøve å spore opp mer om skolehusene på Holstad, for i første omgang å få laget et bildegalleri i den delen av huset som i dag blir flittig brukt av bl.a. grendelaget og 4H.  Det er stadig møtevirksomhet i lokalene i 2. etg.


Mer om dette og relaterte ting vil bli lagt ut fortløpende.  Dette er noe jeg brenner for så det vil nok prege bloggen i perioder. 

Selv om dette kanskje først og fremst er interessant for de i nabolaget kan jeg formidle endel om hvordan jeg finner frem til gammelt stoff om bygningene og prosessen med arkiver og historielag. Følg med om det interesser deg.

God lesing

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar